Krypterad E-post, del 1.

E-post använder alla i dag. Det lite tråkiga med E-post är att det är som ett vykort, faktiskt är det väldigt enkelt att läsa andras e-post. Ett annat problem som säker de flesta redan har stött på är att det också är superenkelt att "förfalska" en avsändare, spoofing. Vi tänker inte beskriva hur man gör något av ovanstående - det finns det så många andra som gör.. Men det trevliga är att det faktiskt finns verktyg att sätta stopp för både "tjuvläsande" och spoofing - Kryptering/Signering.
För oss som använder Linux är det enkelt att skicka både krypterad och signerad E-post med PGP. Dock är det ett par moment som behöver göras. Vi beskriver här hur du sätter upp openPGP med Evolution (Gnomes och Ubuntus E-postprogram).

Först en kort beskrivning om hur det går till...
Krypteringen (PGP) är en så kallad Asymetrisk kryptering som innebär att du har två nycklar, en öppen som vem som helst kan använda för att kryptera innehållet och en privat som bara Du använder för att dekryptera (läsa). Finessen är att det är bara den privata nyckeln som kan dekryptera det som den öppna har krypterat.