Blogg för Magnus

Locust på Ubuntu 12.04

Locust är ett intressant verktyg för att bl a lasttesta en sajt. Du skriver testerna i good old Python och verifierar själva testresultatet på en sida i browsern.

Vi använder locust bl a för att testa 10milatv.se, en sajt som går live en gång och då med maxlast...

För att installera Locust under virtualenv på en Ubuntu 12.04 maskin.

Du kommer behöva libevent-dev i din normala miljö. Installera den först med:

Virtualenv på Ubuntu 12.04

För att bygga <whatever> i Python är det trevligt - och rekommenderat att man använder virtualenv för att på så sätt få en kontrollerad utvecklingsmiljö. Här är en kort instruktion om hur du sätter upp virtualenv på Ubuntu 12.04 (LTS):


$sudo apt-get install python-setuptools python-pip
$sudo pip install virtualenv
$sudo pip install virtualenvwrapper 

Lägg därefter till följande i ~/.bashrc:

Varför dör min SSH-session?

På en nyinstallerad Ubuntu-maskin (det här gäller väl iofs vilken *NIX-maskin som helst..) råkar jag själv ofta ut för att ssh-sessionerna "dör", t ex som nyss när jag gick och hämtade kaffe och fastnade i en intressant diskussion.
Nåja, lätt fixat. Gör så här:

$sudo nano /etc/ssh/ssh_config

Lägg till raden:

ServerAliveInterval 300

Spara med ctrl-x, nu kommer din maskin pinga din ssh-server var 5:e minut och hålla din ssh-session vid liv.

Php 5.2 i Debian 6 (Squeeze)

Debian 6 (Squeeze) är den nu "gällande" versionen av Debian. För oss som kör Drupal 6 så kan det här bli lite struligt eftersom vi därmed byter huvudversion på php - Debian Squeeze har php 5.3 som default.

Drupal 6 stödjer numera php 5.3 men alla moduler gör det ännu inte. Med andra ord kan det uppstå ett behov att även installera php 5.2 under Squeeze. Jag har inte hittat någon färdig lösning för detta så här är ett förslag:

Krypterad E-post, del 1.

E-post använder alla i dag. Det lite tråkiga med E-post är att det är som ett vykort, faktiskt är det väldigt enkelt att läsa andras e-post. Ett annat problem som säker de flesta redan har stött på är att det också är superenkelt att "förfalska" en avsändare, spoofing. Vi tänker inte beskriva hur man gör något av ovanstående - det finns det så många andra som gör.. Men det trevliga är att det faktiskt finns verktyg att sätta stopp för både "tjuvläsande" och spoofing - Kryptering/Signering.

Smartcard på LTSP

I kontorsplattformen använder vi gärna disklösa arbetsstationer. Fick frågan internt "hur loggar jag in med mitt kort till banken?". En baggis eftersom vi har Handelsbanken, men personen i fråga kör en disklös station....
Ok, utmaningar är till för att tas.
Det intressanta i det här fallet är att vi då vill ansluta en smartkortläsare till en annan fysisk maskin än vad som programvaran faktist körs på. Jag valde att hoppa bock över det problemet och istället göra en lokal installation av firefox + fribid.

Network-Manager saknar "OpenVPN hemligheter"

Network-manager är ett helt underbart verktyg som ibland kan irritera omåttligt...
Om man installerar OpenVPN-tillägget för NM och konfigurerar en VPN-anslutning så svarar NM helt käckt att VPN hemlighet saknas. Yes!
Det verkar handla om att DBus behöver en policy för openvpn på NM. Lösningen är enkel, antingen windowsmetoden - starta om datorn. Men vi som är vana med Linux föredrar nog att starta om NM i stället. I en terminal kör följande kommando:

sudo /etc/init.d/network-manager restart

Installera EasyInstall för Python under Debian

EasyInstall är en pakethanterare för Python eggs.
För att installera EasyInstall under Debian  kör:

#apt-get install python-setuptools python-dev build-essential

Subscribe to RSS - Blogg för Magnus