Ubuntu

Varför dör min SSH-session?

På en nyinstallerad Ubuntu-maskin (det här gäller väl iofs vilken *NIX-maskin som helst..) råkar jag själv ofta ut för att ssh-sessionerna "dör", t ex som nyss när jag gick och hämtade kaffe och fastnade i en intressant diskussion.
Nåja, lätt fixat. Gör så här:

$sudo nano /etc/ssh/ssh_config

Lägg till raden:

ServerAliveInterval 300

Spara med ctrl-x, nu kommer din maskin pinga din ssh-server var 5:e minut och hålla din ssh-session vid liv.

Krypterad E-post, del 1.

E-post använder alla i dag. Det lite tråkiga med E-post är att det är som ett vykort, faktiskt är det väldigt enkelt att läsa andras e-post. Ett annat problem som säker de flesta redan har stött på är att det också är superenkelt att "förfalska" en avsändare, spoofing. Vi tänker inte beskriva hur man gör något av ovanstående - det finns det så många andra som gör.. Men det trevliga är att det faktiskt finns verktyg att sätta stopp för både "tjuvläsande" och spoofing - Kryptering/Signering.

Smartcard på LTSP

I kontorsplattformen använder vi gärna disklösa arbetsstationer. Fick frågan internt "hur loggar jag in med mitt kort till banken?". En baggis eftersom vi har Handelsbanken, men personen i fråga kör en disklös station....
Ok, utmaningar är till för att tas.
Det intressanta i det här fallet är att vi då vill ansluta en smartkortläsare till en annan fysisk maskin än vad som programvaran faktist körs på. Jag valde att hoppa bock över det problemet och istället göra en lokal installation av firefox + fribid.

Network-Manager saknar "OpenVPN hemligheter"

Network-manager är ett helt underbart verktyg som ibland kan irritera omåttligt...
Om man installerar OpenVPN-tillägget för NM och konfigurerar en VPN-anslutning så svarar NM helt käckt att VPN hemlighet saknas. Yes!
Det verkar handla om att DBus behöver en policy för openvpn på NM. Lösningen är enkel, antingen windowsmetoden - starta om datorn. Men vi som är vana med Linux föredrar nog att starta om NM i stället. I en terminal kör följande kommando:

sudo /etc/init.d/network-manager restart

Subscribe to RSS - Ubuntu