Varför Fri programvara?

För oss som håller på med Fri programvara är det egentligen självklart. Kort och gott så handlar det om att det är Du som användare som avgör vad Du använder Din dator till.

Vad är Fri programvara?
Fri programvara eller OpenSource som det heter på engelska är såväl motorn som grundidén bakom den utveckling som GNU/Linux har haft ända sedan 1991.

Det grundläggande i fri programvara är att användaren är tillåten att:
- Använda programmet för valfritt ändamål
- Undersöka hur programmet fungerar och ändra det för egna ändamål
- Skicka kopior av programmet vidare
- Förbättra programmet och sprida det vidare i förbättrad form

Är det verkligen gratis?
Fri programvara kan vara gratis men behöver inte vara det.
Det fina i kråk­sången är att det är Ok att ta betalt samtidigt som det är Ok att tillhanda­hålla saker gratis.
Tittar vi på vilka stora företag som står bakom såväl fri programvara som Linux så har vi t ex Sun som köpte ett svenskt bolag, MySQL, under våren 2008 för ca 1 miljard kronor. Det gör man inte om man inte är väldigt säker på att få tillbaka investeringen...
Andra multinationella företag som stöttar Linux är IBM, Novell, HP mfl.

Begränsar vi bilden något och tittar på de programvaror som vi på Docilitas jobbar med så är de allra flesta programvarorna gratis. Det du som kund betalar för är vårt kunnande.

Är Fri programvara bättre?
Generellt sett så hävdar vi att det är så, men - givetvis så finns det varierande kvalitet även med Fri programvara. Dock så drivs systemutvecklingen av en fri programvara av entusiaster, duktiga programerare, som brinner för sin idé. Med properitär programvara så drivs utvecklingen av anställd personal som gör sitt jobb. Säkert så bra dom kan men men ändå..

Säkerheten är även den bättre med Fri programvara. Mest kanske för att man inte hymlar med säkerhetshålen. Dyker ett sådant upp så ser man snabbt som tusan till att stänga detta.
Ett lysande exempel är i den kontorsplattform vi oftast arbetar själva, Ubuntu, där man för några år sedan upptäckte att någon hade gjort en tavla i en krypterad programvara (ssh). Förutom att byta den felaktiga koden kom det en tilläggsapplikation som gick igenom ev. kvarvarande säkerhetshål så att dessa också stängdes. Lite knöligt kanske för oss systemadministratörer men det gick väldigt fort att täta hålet.

Ytterligare en fördel med Fri programvara är att om man hittar just den applikation som man var ute efter men den inte håller den kvalité man önskade så är det bara att hjälpa till att förbättra programmet. Det kan i första steget vara att skicka in felrapporter eller att hjälpa till med översättningen. Det kan även vara så att man kan hjälpa till i utvecklingen genom att man kan det fackområdet programvaran ska verka i. Eller i nästa steg att man kanske är djupt involverad i själva systemutvecklingen.

En leverantör till hela kontorsplattformen samtidigt som du är Leverantörsoberoende!
Med en kontorsplattform baserad på fri programvara så får du en leverantör av samtliga dina program. Oavsett om det är en säkerhetsuppdatering av din webbläsare eller en buggfix i ditt presentationsprogram så kommer dessa från samma källa. Du installerar även nya program i ett centralt verktyg.
I denna frihet finns det även
ett leverantörsoberoende. Med fri programvara är du inte låst till en leverantörs idéer och nycker. Du kan välja att byta leverantör av kontorsplattformen och ändå fortsätta med dina väl inlärda program.

Standarder!
En viktig punkt för oss som jobbar med Fri programvara är standarder och att se till att dessa följs. Om en programvaras gränssnitt följer en standard så går det med relativt enkla medel att byta programvaran eller att utbyta information med annan programvara som följer samma standard.
En mycket bra exempel är kontorsprogramvaran OpenOffice.org som sparar dokumenten i en fastställt öppet dokumentformat. Ett format som alla har tillgång till och som alla kan skriva gränssnitt mot.

Tittar vi på webben så har vi tillgänglighet som sätter kraven att följa standarder. Du ska kunna använda webben oavsett vilken dator, telefon, terminal du sitter vid.