Internettjänster

Vi hjälper dig att göra ditt företags hemsida enligt det som brukar kallas för Web 2.0. Dvs. en innehållsstyrd hemsida där du som administratör skriver och underhåller texter, lägger in bilder mm i en ordbehandlarliknande funktion på webläsaren. Den kodning/anpassning av programvaran som behöver göras står vi för. I och med att programvaran och den tillhörande layouten är anpassad efter dina önskemål och gällande standarder behöver du inte fundera på hur den ska kodas - det är redan gjort!

Här är en kort beskrivning av de olika delarna som vi kan hjälp till med. Kontakta oss så  berättar vi mer.

 

Drupal - vår huvudplattform

Vi har under flera år provat ett antal olika publiceringsverktyg men har helt lämnat dessa för Drupal.Docilitas är stolt medlem i DA
Drupal är känt för att vara tyngre att komma in i än andra publiceringsystem. Det kan nog stämma eftersom Drupal är ett "framework" att bygga sin sajt/websystem på. Andra system är mer färdiga paket. Du som kund behöver inte bekymra dig så mycket över inlärningskurvan, vi gör sajten så att den blir lätthanterlig för dig.

Den stora styrkan med Drupal, anser vi, är just frameworkdelen. Den är välstrukturerad, dokumenterad och vi är många som jobbar med Drupal. Tack vare att Drupal är moduluppbyggt kan vi också göra specialanpassningar med befintliga moduler som länkas ihop eller egenutvecklade funktioner.

Fram till för något år sedan var det många som byggde sina sajter anpassade för den då största webbläddraren, ie6. Vi som körde allt annat var inte glada, för det som såg bra ut i ie6 såg inte bra ut i våra bläddrare. I dag är det lyckligtvis historia, de som bygger sin sajt specialanpassad för ie blir färre och färre.
Bläddrarna i datorn kan i dag vara Chrome (Chromium), Firefox, IE, Konqueror/Safari, Opera etc. Men det kan lika gärna vara telefonen, bilen, kylskåpet eller en talande bläddrare för synskadade. Med ett publiceringsverktyg som Drupal är det enkelt att anpassa utseende för olika skärmtyper.

Genom att vi följer XHTML-standarden i publiceringen vet vi att det blir bra på Dina kunders bläddrare.
De sajter vi levererar validerar XHTML och är därmed i sin grund tillgänglighetsanpassade, vi vill gärna göra sajter som alla kan läsa oavsett förmåga.

 

QluriTellet - Ett Webbhotell med personlig service

När man som vi arbetar med utveckling och drift av webbtjänster uppstår snart behovet att kunna visa det vi gör, först som demo men senare även i en driftsatt produktionsmiljö. Efter att ha provat lite olika vägar har vi sedan ett par år tillbaka ett eget webhotell - QluriTellet. Vi vill gärna känna våra kunder därför är QluriTellet för dig som önskar en mer personlig kontakt med ditt webhotell och din leverantör.

Vi överbokar inte resurserna i vårt webhotell, därför kan vi inte ligga på samma extremt låga prisnivå som andra. Å andra sidan kan vi anpassa ditt hotellpaket till det du behöver. QluriTellet är baserat på marknadsledande fri programvara så som Debian, Apache, MySQL och php. En paketering som ofta kallas för LAMP. Eftersom Drupal är vårt huvudverktyg så gör vi de anpassningar som kan behövas för att optimera Drupal på QluriTellet.

QluriTellet använder Debian

För att förenkla så har vi gjort några grundpaket för dig som vill "ta in" på QluriTellet.

  • E-post, ett paket som är tänkt för dig som kanske är på väg att dra igång ett företag och som snabbt vill få upp en fungerande e-postplattform. Du får tillgång till vår kontrollpanel där du själv bestämer hur många e-postkonton du behöver, eventuell vidarebefodran av E-post, SPAM-skydd mm. I E-post paketet får du 300 MB diskutrymme.
     
  • Lilla paketet är tänkt som ett paket för den lilla sajten. Det kan vara en förening, ett byalag eller liknande. Du får även här tillgång till kontrollpanelen där du själv administrerar ditt konto. Förutom E-post får du obegränsat antal databaser och php. Diskutrymmet är 500 MB.
     
  • Stora paketet är vårt "normalpaket". Du får 1GB disk och i princip obegränsat antal databaser mm.

Eftersom vi känner våra kunder sätter vi inga generella begränsningar i trafik. En "normal" trafik ingår. Om din sajt börjar växa till ett stort community eller av annat skäl får en väldigt stor trafik löser vi detta i samförstånd med dig som kund.

 

E-butik och betaltjänster

En webshop kan vara en enkel funktion där man tekniskt sett mailar in sin order.
En webshop kan också innehålla en avvancerad affärslogik där mer eller mindre avancerade regler styr såväl sortiment som pris. Systemet kanske hämtar uppgifter från andra system, både interna och externa.
Idag finns det en uppsjö alternativ av färdiga lösningar att välja på. En färdig lösning är ofta enkel att hoppa på men på sikt kostar det en hel del att köra med olika månadsavgifter mm.

Kanske vill Ni ta betalt för era produkter och tjänster på webben också. Vi hjälper er med såväl enklare lösningar där man tar betalt i efterhand eller mer avancerade där vi kopplar ihop systemet med egna eller externa betalningsförmedlare.

Vi hjälper dig att analysera vad du vill ha ut på din e-butik, olika betallösningar, integration med befintlig hemsida mm. Vi föreslår gärna alternativet med fri programvara - ett alternativ som på lite sikt kommer spara stora pengar åt ditt företag.

 

Intranät

Ett Intranät är en hemsida för företagets personal. Saker man publicerar på intranätet kan vara t ex personalinformation, regler och offerter & avtal, men också mer avancerade funktioner såsom bokning av resurser, avlösningsrapporter mm.

Intranäten har alltid separat inloggning så att en ej identifierad person inte kan läsa dess innehåll. Beroende på kundens behov kan vi också välja att kryptera intranätet.
Kryptering av intranäten är något som ökar bl a efter att den så kallade FRA-lagen togs. Detta har inget med innehållet att göra utan helt enkelt för att varken militära myndigheter eller någon annan har med att göra vad ditt företag har på sitt Intranät.

Med de programvaror vi använder är det ofta ingen egentlig skillnad mellan den externa hemsidan och Intranätet annat än antalet funktioner som oftast är fler på intranätet. Detta gör att det blir lätt för ditt företag att underhålla både hemsidan och Intranätet eftersom det är samma verktyg.

 

Medlemssystem

Medlemssystem är en variant på - eller en utökning av - Intranätet. Många föreningar har sitt medlemsregister baserat på Excel eller Access, Delar av medlemsregistret kan vara i bokföringsprogrammet för att kunna fakturera medlemsavgiften. Gärna har man en hemsida med ett forum eller ett par E-postlistor som man gör reglebundna utskick ifrån.

Ganska så snart blir det svårt att hålla reda på vilken version som är den rätta. Genom att integrera medlemsregistret i hemsidan kan alla funktionärer i föreningen arbeta med samma data. Vi bygger de funktioner som ni behöver, tex att skriva adresser på kuvert för utskick, fakturering av medlmsavgifter mm. En hantering av Roller gör att olika dokument kan vara läsbara beroende på medlemmens roll, t ex styrelseprotokoll är läsbara enbart av styrelsemedlemmar. Delar av forum kan vara enbart för medlemmar i en viss sektion osv.

Fakturering av medlemsavgifter är ofta en tung bit, ett vanligt sätt att lösa detta är att skicka ut inbetalningskort med medlemstidningen eller att fakturera ur bokföringssystemet, vilket ofta kräver ett rätt stort manuellt arbete. Vi har byggt en modul till Drupal där fakturering av medlemmar kan göras automatiskt. Medlemsavgiften kan baseras på olika uppgifter i medlemsregistret och byggs upp dynamiskt då fakturorna genereras.

 

E-post

Med en Linuxbaserad E-post tjänst försvinner de faktiska gränserna vad gäller storlek på inkorg, antal e-postkonton mm. Antingen ligger e-posten i er kontorsserver, på ett webbhotell eller som en mix på båda dessa - allt efter ert faktiska behov. E-post är en funktion som vi ofta tar med antingen vi gör en hemsida åt er eller en kontorsplattform.
De fria programvarorna gör det också möjligt att kryptera din e-post så att det bara är den som ska läsa innehållet som kan göra det. Samt att signera e-posten så att mottagaren kan verifiera att det är verkligen du som har skickat det och att innehållet inte är förändrat på vägen till dess mottagare.

 

Domänhantering

Det är en hel del teknik bakom att publicera sig på nätet. Domännamn ska administreras, adresser underhållas mm. Domänhantering är en riktig djungel med olika toppdomäner, domännamn kopplade till varumärken, produkter mm. Det låter tråkigt men det är ack så viktigt eftersom namnet på domänen är företagets ansikte ut mot Internet. Kopplar vi sedan in den relativt vanliga företeelsen "name-napping", dvs att någon registrerar ditt domännamn för att kunna sälja det så börjar det här med domäner att kännas rätt jobbigt för många.

Vi registrerade vår första domän för mer än 15 år sedan och kan det här. Vi hjälper er att registrera er domän eller, vanligare, att flytta den till en bra och billig registrar (ett företag som tillhandahåller namntjänster på nätet).

Vi hjälper dig att analysera vilka domänamn som är viktiga för ditt företag nu och kanske i framtiden. Vi registrerar aldrig ett domännamn i vårt namn utan dina domäner ägs av dig.